Какво се опитват да ни кажат нощните картини

Всеки човек сънува различно. Определени сънища обаче се срещат в при всички:

Кошмари: Зад тях често пъти се крият дълбоки, неизказани (или неосъз­нати) страхове и вътрешни конфликти. Също реално преживени събития като катастрофа, тежка злополука, загуба или смърт могат да предизвикат кошмарни сънища. Често пъти кошмарите са показател за повишено пси­хическо натоварване и стресова обремененост. Сънища с преследвания Могат да бъдат предизвикани от страхове, от които човек се опитва да „избяга” вместо съзнателно да им се противопостави. Сънища със злополуки и катастрофи Причиняват се най-често от страх пред загуба на всичко, предстоящи рисковани промени или фатални засечки. Сънуване на изпит Евентуално доказателство за това, че човек се чувства недостатъчно или напълно неподготвен за предстояща реална ситуация.

Гол и засремен: Разкрива страх от осмиване, неодобрение и отхвърляне, а също от опасността човек да не се представи добре и да се направи за смях. Усещането за беззащитност при тези сънища е болезнено и мъчител­но. Най-често са свидетелство за уязвимост и ранимост.

Закъсняване и недостиг на време!

Последица от съмнения, че няма да успеете, не сте в състояние да свършите всичко належащо или да посрещ­нете предстоящи предизвикателства. Този тип сънища са добре познати на перфекционистите, както и на хората с динамично ежедневие, отговор­ности и стрес.

Повтарящи се сънища:

Могат да се дължат на натоварващо психиката неправилно поведение или отношение – нещо, което смущава сънуващия и за което не е намерил правилно решение. Подобни сънища трябва добре да се анализират. Особено ако са свързани с чув­ство за паника и страх, трябва да се възстановяват сутрин и да се проиграват отново наум с мисълта за това, какво конкретно би направил човек, ако сънят действително се превърне в реалност. По този начин се натрупват предпоставки за правил­но решение на проблема и се засилва връзката между съня и съзнанието, позволявайки на съну­ващия да се освободи от страха.

You can leave a response, or trackback from your own site.