Как можем да използваме сънищата

Да се събудите в добро настроение, психически разтоварени и физичес­ки релаксирали е идеалният случай.

Не бива обаче да се плашите от лошите сънища. Те също могат да ви помогнат в ежедневието, особено ако се научите да ги разбирате правил­но. Ето как специалистите съветват да възприемате преживяванията по време на сън и нощните послания:

■ Създайте предпоставки за прият­ни и отпускащи сънища: Приемайте само лека храна вечер и не се хра­нете късно.

■      Угаждайте на сетивата си: Нежният аромат на рози или лаван­дула в помещението за сън стимули­ра отпускането и позитивната нагла­са през нощта.

Също матракът, температурата и завивката играят роля: Неудобният матрак, неподходящата завивка или температура могат да донесат непри­ятни усещания. А който се поти през нощта, често сънува кошмари.

■  Поставете си за цел преди заспи­ване, да си спомните съня през деня: Ако ви притеснява конкретен проблем, решението често може да дойде насън. Особено ако насочите вниманието си натам и формулирате желанието си преди заспиване.

■  Страхувате се от това, че отно­во ще сънувате повтарящ се лош сън? Не пъдете картината от главата си сутрин, напротив мислете за нея: можете дори да опишете нощните си премеждия в тетрадка, но всеки път променяйте по нещо, постепенно пре­връщайки лошия сън в добър и непри­ятните преживявания в приятни. Не забравяйте, че в крайна сметка вие сте архитект на историята и можете да я поведете натам, накъдето поискате. Също и да я контролирате, вместо да я оставите да контролира вас.

■  Водете дневник на сънищата си: Поставете тетрадка и молив на нощ­ното шкафче и записвайте всичко, което си спомняте от съня си, веднага след като се събудите: картини, чув­ства (които сте изпитали през нощта или изпитвате в момента), развой на събития, шумове, усещания… Или пък се опитайте да възстановите наум кар­тините и усещанията в колкото е въз­можно по-големи подробности. Така можете да проанализирате съня си по- добре и да го запазите по-дълго в спо­мените си. Тренирате също паметта и способностите си за концентрация.

You can leave a response, or trackback from your own site.