Как да предпазим раменната си става

Който от време на време има проблеми с раменната става,

трябва да се съобразява с някои неща в ежедневието си.

Ето и нашите съвети:

■  Избягвайте да държите ръцете си дълго време про­тегнати напред. Продължителното седене пред компю­търа или дългото каране на кола провокират дразнене на синовиалната торбичка. По-добре е да подпрете ръцете в лактите на бюрото или да промените седящата си пози­ция в колата така, че да не шофирате с изпънати ръце.

■  Носете тежестите близо до тялото. Всички тежки пред­мети е добре да носите колкото е възможно по-близо до тялото. Само по този начин мускулната сила може да бъде използвана икономично.

■  Изправете гърба. Увисналите рамене променят позиция­та на раменната става и водят до неправилна постановка на тялото, която може да предизвика болки. Изправеният гръб разтоварва раменната мускулатура.

■  Избягвайте натиска. По време на сън не лягайте на раменете. По-добре е да спите по гръб и да поставите възглавници под ръцете си – така няма да можете лесно да се обърнете настрани.

■  Не работете над главата си. Мускулният дисбаланс или други смущения като боядисването на тавани, простира- нето на дрехи или украсяването на коледната елха водят до натиск в сухожилията и синовиалната торбичка.

You can leave a response, or trackback from your own site.