КОЛКО СПОРТ ни Е НЕОБХОДИМ НА 60

Над 60 Мото:

Забавяне процеса на стареене

Това се случва в нетренира- ното тяло: Като цяло движе­нията стават по-малко гъвка­ви, спринтирането вече не се отдава лесно – а и е неразумно: силата е отслабнала. В тениса, например, е по-добре да зала­гате на тактиката, отколкото на яките удари. Освен това слож­ните движения като напр. при голфа вече не са толкова лесно усвоими. Който, обаче досега е тренирал редовно издръж­ливостта си, може спокойно да издържи в едно 10-километро- во тичане и с много по-млади от

него. Изследванията показват, че напълно нетренирани 70- годишни при умерени 4-месеч- ни тренировки могат да достиг­нат фитнес нивото на 40-годиш- ните.

Това би трябвало да можете, дори при липса на тренировки:

■  Да издържате на многочасови разходки при спокойно темпо.

>- Да повдигате или носите леки предмети, без да рискувате да скъсате мускул.

■  При събрани прави крака да обгърнете бедрата си.

■  Да правите 5 до 10 лицеви опори.

Вашата фитнес програма, ако искате сега да започнете със спорт:

  • Три до пет пъти на седмица от 30 до 60 минути спортно ходе­не (с или без щеки) в спокойно темпо. Интензитетът е такъв, че да позволява поддържане на разговор по всяко време на тренировката.
  • Умерени спортове – плуване, колоездене, гимнастика.
  • Два до три пъти на седмица силови тренировки на уреди във фитнес залата. При вдига­нето на тежести те трябва да бъдат подбрани така, че да са възможни 50 вдигания.
  • Всекидневни упражнения за подобряване на сръчността и подвижността, напр. баланси­ране на един крак или ходене по греда.

You can leave a response, or trackback from your own site.