Вслушвайте се в сигналите

„Най-голямата пречка за човешкия живот е невнимание по отношение на здравето”, – предупреждава още в античността древногръцкият философ Платон. При това, за да запазите здравето си или откриете рано сериозно заболяване,съвсем не е необхо¬димо да анализирате постоянно тялото си. При здравословен начин на живот е достатъчно да обръщате вни¬мание на внезапно появили се, непознати или нетипични симптоми, които трябва своевременно да консултирате с лекар. Кои от тях са опасни и кои. безобидни, можете да определите с помощта на специалист, а понякога и сами. За целта разгледайте следва¬щите насочващи симптоми: ■ Очи
Зачервени очи пред компютъра
• Рисков фактор PC: Оцветяването издава много за състоянието на кръ¬воносните съдове и органите.
• Чести симптоми: Зачервяване, дразнене, сърбеж, усещане за чуждо тяло (напр. песъчинка) – насочват към т.нар. сухи очи, напр. поради честа работа с компютър. По-рядко може да са сигнал за алергия или херпесна инфекция. Слепените от секрети зачервени очи свидетелстват за конюнктивит (бактериална инфекция). Кръгове под очите се образуват при умора, недоспиване, алергия или липса на желязо. Торбичките под очите най-често се дължат на алергия, по-рядко на бъбречно забо-ляване.
• Алармиращи сигнали: Жълтото оцветяване е показател за заболяване на черния дроб или жлъчката. Изпъкналите очи насочват към заболяване на щитовидната жлеза (напр. базедова болест), а честа поява на спукани капиляри – към високо кръвно налягане.
• На лекар: При наличие на гной¬ни секрети, главоболие, висока температура.
■ Гръб
Лоша стойка и неправилно седене
• Най-често безопасно: Само в редки случаи са засегнати органите.
• Чести симптоми: Болки в поясната област на гръбначния стълб при седене или лежане – най-честата причина е лоша постановка на тялото, по-рядко се дължи на камъни в жлъчката. Силни болки при въртеливо движение или повдигане на тежест – насочват към лумбаго (отзвучава в рамките на 3 до 5 дни).
■ Алармиращи сигнали: Натиск зад гръдната кост (стернума) може да бъде показател за сърдечно заболяване. Придружено с връщане на киселини в хранопровода може да свидетелства за възпаление на хранопровода или гастрит. Парализа на ръцете и / или краката насочва към херния на междупрешленния диск или тежко увреждане на гръбначния стълб.
■ На лекар: При успоредно наблюда¬вана висока температура и парализа. ■ Нокти на пръстите на ръцете Огледало за доставката на витами¬ни и минерали
• Розовият цвят свидетелства за здраве: Ноктите на ръцете много точно отразяват обезпечаването на организма с витамини и минерали.
Чести симптоми: Белите петна са свидетелство за неправилен маникюр. Мехурчета по ноктите свидетелстват за нарушения в кръвоснаб- дяването или липса на желязо в организма. Напречните бразди представляват късна последица от инфекция. Меки чупливи нокти се наблюдават при хиперфункция на щитовидната жлеза, но също и при липса на бел¬тъчини ии минерали. Дълбоки надлъжни бразди се появяват при анемия и ревматизъм.
■ Алармиращи сигнали: Изпъкнали подобно на часовникови стъкла нокти могат да бъдат свидетелство за сърдечна, белодробна недостатъчност или заболяване на червата, оцветяване в бяло – показател за отравяне (напр. с олово или арсен), чернодробно или бъбречно заболяване.
■ На лекар: При наличие на допълни¬телни симптоми като екземи по кожата, учестено дишане, гадене й др.
■ Коса
■ Твърде тънко покритие на главата
■ Красива с цинк и желязо: Хормоните, минералните вещества и имунната система влияят на състоянието на косата.
■ Чести симптоми: Тънка коса или дифузен косопад свидетелстват за недостиг на цинк и желязо или за климактерум (недостиг на естроген). Сърбеж по кожата на главата и пърхут могат да се дължат на използването на агресивен шампоан или гъбички на инфекция. Силен косопад може да настъпи след прекарана инфекция, да бъде предизвикан от медикаменти (напр. за високо кръвно налягане) или да се дължи на високото съдържание на захар в кръвта. Кръгов косопад се набюдава при автоимунни смущения или се дължи на стрес.
■ Алармиращи сигнали: Силен косопад, ускорено сърцебиене, промяна в теглото – могат да бъдат сви¬детелство за заболяване на щитовид¬ната жлеза. Засилен растеж на косми по тялото се наблюдава при хормо¬нални смущения, кисти на яйчника (РСО-синдром).
■ На лекар: Ако в продължение на една седмица опадат повече от 100 косми на ден.
• Език
Прозорец към тялото
■ Разкрива проблемите на храносмилателния тракт: Показва алергии, инфекции, стомашно-чревни нарушения.
■ Чести симптоми: Парещ език – най- често е свидетелство за алергия, напр. към зъбен пълнеж или имплант, липса на витамин В12 или фолиева киселина. Покрит с бял налеп език се наблюдава при гъбична инфекция, липса на желязо, стомашно заболяване (напр. гастрит). Език като географска карта (със сиво-бели линии) – представлява реакция на съдържащи хистамин храни като червено вино, сирене и др.
■ Алармиращи сигнали: Малинено червен език, придружен с болки в гърлото е показател за скарлатина. Белите, неотстраняеми петна се дъл¬жат на левкоплакия (предизвикана от лош зъбен пълнеж или никотин) и са свидетелство за повишен риск от раково заболяване.
■ На лекар: При повишена температура, стомашно-чревни оплаквания, левкоплакия.
• Уста
Сериозно предупреждение
■ Проблеми с имунитета: Устата издава имунни и стомашни смущения.
■ Чести симптоми: Нацепване на кожата при ъгълчетата на устата свидетелства за липса на желязо и витамин В12, често за инфекция с квасна гъбичка, по-рядко за диа¬бет и алергии. Мехурчета по устните се появяват при наличието на хер¬пес. Изпръхнали, нацепени устни се наблюдават при неправилна грижа, силно слюноотделяне (предизвикано например от зле поставени про¬тези), прекалено голяма киселин¬ност на стомаха, висока температура. Неприятен дъх от устата – може да се дължи на проблеми със зъбите, неправилна хигиена или на стомашна инфекция с Helicobacter pylori.
■ Алармиращи сигнали: Посинели устни – могат да се дължат на сър¬дечно заболяване. Сърбеж и отича- не на устните, придружено с недостиг на въздух – свидетелство за алергия, анафилактичен шок.
■ На лекар: При наличие на отекпи или посинели устни.
■ Кожа
Като отворена книга
■ Огледало на психиката и защит¬ните сили: Храненето, инфекциите и медикаментите също повлияват състоянието на външната обвивка на човешкото тяло.
■ Чести симптоми: Лющещи се участъци и сърбеж насочват към невро- дермит. Пигментните петна по кожата могат да се дължат на UV-лъчение, злоупотреба с алкохол или медикаменти, а също на недостиг на цинк в организма. Бели петна се наблю¬дават при автоимунни нарушения, често при заболяване на щитовидна¬та жлеза. Вроговеното образувание с тъмна точка най-често е брадавица, без черен връх, най-често на главата – бял кожен рак.
■ Алармиращи сигнали: Общ сър¬беж – може да се дължи на меди¬каментозна алергия, чернодробно или раково заболяване. Безпричинни сини петна и подкожни хематоми – могат да са свидетелство за нарушения в кръвосъсирването, непоно¬симост към медикаменти, левкемия. Тъмно оцветени, увеличаващи се новообразувания по кожата или промяна във вида на съществуващи вече бемки – съмнение за меланом.
■ На лекар: При съмнение за мела¬ном в най-къси срокове.
■ Уши
Вслушвайте се в кръвното налягане
■ Смущения: Много от тях нямат нищо общо с ушите.
■ Чести симптоми: Шум, пищене в ушите – дължат се на напрежение в горната част на гръбначния стълб, врата и раменете, неправилна поста¬новка на челюстта или диабет. Болки, усещане за натиск – най-често при нощно скърцане със зъби. Нарушен слух се наблюдава при високо кръвно налягане, високи стойности на кръвната захар.
■ Алармиращи сигнали: Силни стрелкащи болки – вероятно възпаление на средното ухо или ушните канали. Загуба на слуха, което не се подобрява при движение на главата или дъкателни движения – вероятно увреждане на слуха.
■ На лекар: При болки, загуба на слуха или силен световъртеж.
■ Крака
Сигнали от сърцето и бъбреците
■ SOS аларма: Ставите, вените и тъканите сигнализират при заболяване на сърцето или бъбреците.
■ Чести симптоми: Отекпи крака при топлина са свидетелство за съедини- телнотьканна или венозна слабост. Болки в краката при ходене са пока¬зател за нарушения в кръвоснабдява- нето, предизвикани от атеросклероза или диабет. Нощни болки, изтръп¬ване, парене, конвулсии насочват към нервни нарушения или диабет. Дълбоки цепнатини между пръстите и пющеща се кожа показват наличие на гъбички. Видимите изпъкнали вени представляват варици или разшире¬ни вени – чест спътник на наднорме¬ното тегло, високата кръвна захар и липсата на витамин С. Честите крам- пи на прасците в голяма част от слу¬чаите се дължат на недостиг на маг¬незий в организма.
■ Алармиращи сигнали: Отичане и на двата крака (напр. при глезените)- може да се дължи на липса на белтъ¬чини, бъбречно заболяване,сърдечна слабост или високо кръвно налягане. Отекли, горещи стави след хранително отравяне – могат да бъдат признак на бактериален артрит. Безпричинни болки, горещи, отекли прасци – съмнение за тромбоза.
■ На лекар: При наличие на висока температура и отоци, които се усещат горещи.

You can leave a response, or trackback from your own site.